μικροδισκεκτομή χειρουργός ορθοπαιδικός ντούσης διονύσης άλιμος

Μικροδισκεκτομή

Η μικροδισκεκτομή είναι μικροχειρουργική μέθοδος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη). Στόχος της είναι η αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας ώστε ο ασθενής να απαλλαγεί από τον πόνο.

Μικροδισκεκτομή : Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

 

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μία  αρκετά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης που εντοπίζεται στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας (στη «μέση»). Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον πηκτοειδή πυρήνα (φανταστείτε τον ως ένα είδος τζέλ) και  τον ινώδη δακτύλιο που  τον περιβάλλει και τον συγκρατεί στη θέση του . Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και η κύρια λειτουργία του είναι η απορρόφηση των κραδασμών και η διευκόλυνση των κινήσεων. Η πάροδος του χρόνου έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά του δίσκου. Στην επιφάνεια του ινώδους δακτυλίου σχηματίζεται ρωγμή από την οποία μέρος του πυρήνα προβάλει μέσα στις ανατομικές δομές προκαλώντας έντονο πόνο. Το προεξέχων τμήμα ονομάζεται δισκοκήλη. Η πάθηση ονομάζεται δισκοπάθεια και είναι εκφυλιστική.

Μικροδισκεκτομή : Δισκοπάθεια

Η δισκοπάθεια προσβάλει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Τα συμπτώματα της πάθησης είναι :

  • οσφυαλγία (πόνος στη μέση)
  • ισχιαλγία (πόνος προς το πόδι)
  • μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα των κάτω άκρων

Στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ο πόνος οφείλεται αφενός στη ρήξη (τη βλάβη) του ινώδους δακτυλίου, ο οποίος έχει νευρικές απολήξεις και όταν τραυματίζεται πονάει, αφετέρου στην προβολή του δισκικού υλικού προς τις νευρικές ρίζες που διέρχονται πλησίον της ρήξης και όταν συμπιέζονται επίσης δυσπραγούν και προκαλείται πόνος.

  • Ο πόνος απο τον ινώδη δακτύλιο εντοπίζεται στην περιοχή της οσφύος (οσφυαλγία) και προκαλεί σφίξιμο στους μύες, τοπική ευαισθησία και περιορισμό στις κινήσεις.
  • Αντίθετα ο πόνος από τον ερεθισμό της νευρικής ρίζας αντανακλάται προς το πόδι, προς την περιοχή που καταλήγει το νεύρο που ερεθίστηκε (ισχιαλγία).
  • Τέλος όταν η συμπίεση της νευρικής ρίζας είναι πολύ έντονη, εκτός από τον πόνο παρουσιάζεται και μυϊκη αδυναμία, σε εκείνους τους μύες που νευρώνει η συγκεκριμένη ρίζα. Αυτό το σύμπτωμα έχει αυξημένη βαρύτητα και κάνει την αντιμετώπιση της δισκοκήλης πιο επείγουσα.

Μικροδισκεκτομή : αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου

Η δισκοπάθεια είναι εξαιρετικά επώδυνη πάθηση. Ωστόσο το 90% των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με συντηρητική θεραπεία και να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση.

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία για τη δισκοκήλη περιλαμβάνει :

  • απώλεια βάρους, στην περίπτωση που είστε υπέρβαροι
  • πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
  • φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
  • φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη
  • ανάπαυση
  • μειωμένη σωματική δραστηριότητα
  • επισκληρίδιο έγχυση κορτιζόνης

Είναι σύνηθες φαινόμενο να υπάρχουν δύο τουλάχιστον επεισόδια οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια του έτους. Ο γιατρός θα σας συστήσει συντηρητική θεραπεία για 4 έως 8 εβδομάδες πριν προτείνει τη λύση του χειρουργείου.

Χειρουργική αντιμετώπιση: Μικροδισκεκτομή

Αν και υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης αυτή που προτιμάται είναι η μικροδισκεκτομή λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της.

Ο χειρουργός πραγματοποιεί μία τομή μεγέθους 5 εκατοστών στο ύψος της οσφυικής μοίρας(χαμηλά στην πλάτη). Με τη χρήση ειδικών μικροεργαλείων και τη βοήθεια μικροσκοπίου προβαίνει στη μικροδισκεκτομή,την αφαίρεση δηλαδή ενός μικρού τμήματος του μεσοσπονδύλιου δίσκου  που προβάλλει και πιέζει τη νευρική ρίζα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται χώρος και σταματάει η συμπίεση που ευθύνεται για τον πόνο. Η μικροδισκεκτομή δεν προκαλεί καμία απολύτως βλάβη στις αρθρώσεις, τους μύες και τους συνδέσμους.

Αν δεν προχωρήσω σε μικροδισκεκτομή τι κίνδυνος υπάρχει;

Ο κίνδυνος από την καθυστέρηση της χειρουργικής αντιμετώπισης της δισκοκήλης εξαρτάται από την κλινική εικόνα του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να περιμένουμε 1-2 μήνες, επιμένοντας στην συντηρητική αντιμετώπιση, εφόσον βλέπουμε σταδιακή βελτίωση με ύφεση των συμπτωμάτων. Αν όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό το διάστημα στρεφόμαστε πλέον προς τη μικροδισκεκτομή ως λύση.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η παρουσία σημαντικής μυϊκής αδυναμίας ή παράλυσης στα κάτω άκρα, οπότε και τα περιθώρια για να επιμείνουμε συντηρητικά στενεύουν σημαντικά απο λίγες εβδομάδες έως λίγες ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση η χειρουργική αντιμετώπιση κατέχει πρωτεύοντα ρόλο και η καθυστέρηση της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη παράλυση.

Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνω πριν τη μικροδισκεκτομή;

Πριν τη μικροδισκεκτομή θα γίνουν οι συνήθεις προεγχειρητικές εξετάσεις :

  • γενική εξέταση αίματος
  • ακτινογραφία θώρακος
  • ηλεκτροκαρδιογράφημα

Μικροδισκεκτομή : Τι είδους νάρκωση απαιτείται και ποια είναι η διάρκειά της;

Η νάρκωση που γίνεται στη μικροδισκεκτομή είναι η γενική αναισθησια. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 2 ώρες.

Μικροδισκεκτομή : Δίνει οριστική λύση;

Ναι, η μικροδισκεκτομή είναι η πλέον εξελιγμένη μέθοδος και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Όμως πρέπει να δείξετε  πολύ μεγάλη προσοχή μετά την επέμβαση , να μην κάνετε απότομες κινήσεις,να μη σηκώνετε βάρη κτλ γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση να παρουσιάσετε παρόμοιο πρόβλημα σε διαφορετικό σημείο.

Μικροδισκεκτομή : Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;

Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλός, ιδίως όταν ο ασθενής είναι σχετικά νέος. Στη σπάνια περίπτωση που προκύψουν επιπλοκές δεν θεωρούνται σοβαρές και είναι απολύτως αντιμετωπίσιμες με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μικροδισκεκτομή : Πόσο μεγάλη είναι η τομή;

Η τομή που ανοίγεται κατά τη μικροδισκεκτομή έχει μέγεθος περίπου 5 εκατοστά.

Πόσο επώδυνη είναι η μικροδισκεκτομή;

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Κατευνάζεται με απλά αναλγητικά. Εάν συγκριθεί με τον πόνο που νοιώθατε πριν προχωρήσετε στην επέμβαση είναι ασήμαντος.

Πόσο θα χρειαστεί να νοσηλευτώ μετά τη μικροδισκεκτομή;

Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική, την επόμενη ημέρα παίρνετε εξιτήριο και επιστρέφετε σπίτι σας.

Θα χρειαστώ φυσικοθεραπεία μετά τη μικροδισκεκτομή;

Η φυσικοθεραπεία κατέχει σημαντικό ρόλο τόσο στην συντηρητική αντιμετώπιση της κήλης δίσκου, όσο και στη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Μετεγχειρητικά είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των μυών του κορμού, που έχουν ατονίσει, για την έναρξη προοδευτικά κινήσεων στην οσφύ, ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς, και για την νευροφυσιολογική προσαρμογή της περιοχής. Σαν αποτέλεσμα εκμηδενίζεται η πιθανότητα υποτροπής της δισκοκήλης.

Μετά τη μικροδισκεκτομή θα μπορώ να ταξιδέψω;

Είστε σε θέση να ταξιδέψετε αμέσως μόλις πάρετε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Απλώς θα πρέπει να ρυθμίσετε την πλάτη του καθίσματος του συνοδηγού λίγο πιο χαμηλά για να μην πιέζεται η χειρουργημένη περιοχή. Εάν είστε από επαρχία και το ταξίδι διαρκεί αρκετές ώρες, καλό θα ήταν να κάνετε συχνές στάσεις για τον ίδιο λόγο.

Πόσο διάστημα μετά τη μικροδισκεκτομή θα μπορώ να σηκώνω βάρη;

Το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο θα μπορείτε να σηκώνετε μικρά βάρη (μέχρι 1 -2  κιλά). Θα πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου 4 – 5 μηνών για να μπορέσετε να σηκώσετε μεγάλα βάρη χωρίς να διατρέχετε κίνδυνο.

Πόσο διάστημα μετά τη μικροδισκεκτομή θα μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να επιστρέψετε στην εργασία σας, ποικίλει ανάλογα με το είδος της. Αν η εργασία σας είναι καθιστική θα επιστρέψετε γρηγορότερα, αν είναι χειρωνακτική θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα. Σε γενικές γραμμές όσοι  υποβάλλονται σε μικροδισκεκτομή  παίρνουν περίπου 6 εβδομάδες άδεια από την εργασία τους.

Θα μπορώ να αθλούμαι μετά τη μικροδισκεκτομή;

Εξαρτάται από το είδος του αθλήματος. Αμέσως,μετά την επέμβαση το περπάτημα όχι μόνο επιτρέπεται αλλά επιβάλλεται. Μετά το πέρας 15 ημερών απο το χειρουργείο (οπότε και το χειρουργικό τραύμα έχει κλείσει) μια πολύ καλή και ιδιαίτερα ωφέλιμη άσκηση είναι η κολύμβηση. Εάν πρόκειται για έντονα αθλήματα όπως το τρέξιμο, το μπάσκετ κτλ τότε θα πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 5 μήνες από τη μικροδισκεκτομή.