αρθροπλαστική γόνατος ντούσης διονύσιος χειρουργός ορθοπαιδικός άλιμος

Αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται για να αποκατασταθεί η κατεστραμμένη άρθρωση. Πρόκειται για μια προηγμένη τεχνική με σημαντικά μετεγχειρητικά οφέλη.

Αρθροπλαστική γόνατος: Ανατομία γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος είναι η μεγαλύτερη στο ανθρώπινο σώμα και η πιο ισχυρή. Αποτελείται από το άνω άκρο της κνήμης, το κάτω άκρο του μηριαίου οστού και την επιγονατίδα. Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει την επιφάνεια των οστών επιτελώντας δύο λειτουργίες. Η πρώτη είναι να προστατεύει τις επιφάνειες των οστών από την φθορά που επιφέρει η μεταξύ τους τριβή και η δεύτερη να επιτρέπει να γίνονται οι κινήσεις ανώδυνα.

Αρθροπλαστική γόνατος: Αλλοιώσεις των αρθρώσεων

Οι συνήθεις αλλοιώσεις των αρθρώσεων είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.

Οστεοαρθρίτιδα: Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο αρθρίτιδας, οποίος είναι εκφυλιστικός και παρουσιάζεται σε άτομα 50 ετών και άνω. Ο αρθρικός χόνδρος με την πάροδο του χρόνου εκφυλίζεται και τα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους προκαλώντας αφόρητο πόνο. Η συνεχής τριβή έχει ως αποτέλεσμα να  δημιουργούνται οστεόφυτα που δυσχεραίνουν περισσότερο την κίνηση.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στους ιστούς και τους καταστρέφει.

Μετατραυματική αρθρίτιδα: Πρόκειται για πάθηση που προκύπτει σαν αποτέλεσμα σφοδρού τραυματισμού. Προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον αρθρικό χόνδρο και σταδιακά οδηγεί σε περαιτέρω καταστροφή του και οστεοαρθρίτιδα.

Σε ποιους απευθύνεται η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος  απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που ταλαιπωρούνται χρονίως από αρθριτικές αλλοιώσεις  και η συντηρητική θεραπεία δεν αποφέρει αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα η αρθροπλαστική γόνατος είναι επιβεβλημένη όταν:

  • Ο πόνος στην περιοχή της άρθρωσης είναι έντονος ακόμη και μετά τη λήψη ισχυρών αναλγητικών.
  • Η δυσκαμψία στην άρθρωση δυσχεραίνει ήπιες καθημερινές λειτουργίες όπως το περπάτημα.
  • Η περιοχή παρουσιάζει οίδημα που δεν υποχωρεί ακόμη και μετά τη λήψη αντιφλεγμονώδων.
  • Οι ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος δεν απαλύνουν τον πόνο.
  • Η φυσικοθεραπεία δεν ανακουφίζει τη δυσκαμψία της άρθρωσης.

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια εξελιγμένη τεχνική κατά την οποία η κατεστραμμένη άρθρωση αντικαθίσταται από τεχνητή. Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι κατασκευασμένα από κράμα τιτανίου, ατσαλιού και πολυαιθυλένιου. Είναι απολύτως βιοσυμβατά και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η τομή που ανοίγεται έχει μέγεθος περίπου 10 εκατοστά και η αποκατάσταση  με τις σύγχρονες τεχνικές είναι ταχεία και αξιόπιστη.

Αρθροπλαστική γόνατος: Αναλυτικά η διαδικασία της επέμβασης

Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να αναλυθεί σε 4 επιμέρους στάδια:

  1. Αρχικά αφαιρούνται όλες οι κατεστραμμένες επιφάνειες της άρθρωσης.
  2. Τοποθετούνται και σταθεροποιούνται τα μεταλλικά εμφυτεύματα.
  3. Αφαιρείται και αντικαθίσταται η επιφάνεια της επιγονατίδας με εμφύτευμα από πολυαιθυλένιο. (Σε πολλές περιπτώσεις η επιγονατίδα δεν έχει υποστεί φθορές και δεν χρήζει αποκατάστασης).
  4. Τέλος, για να δημιουργηθεί ομαλή επιφάνεια ολίσθησης ,τοποθετείται μεταξύ των μεταλλικών εμφυτευμάτων ένα ακόμη από πολυαιθυλένιο.

Υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στην αρθροπλαστική γόνατος;

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την ηλικία στην αρθροπλαστική γόνατος. Συνήθως όμως οι ασθενείς που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι 50 – 85 χρονών.

Σε τι εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθώ πριν την αρθροπλαστική γόνατος;

Μερικές ημέρες πριν το προκαθορισμένο χειρουργείο χρειάζεται μια επίσκεψη στο νοσοκομείο για τον προεγχειρητικό έλεγχο, όπου υποβάλλεστε στις συνήθεις εξετάσεις που γίνονται πριν από κάθε επέμβαση. Η εισαγωγή γίνεται την ημέρα του χειρουργείου. Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι:

  • Γενική εξέταση αίματος
  • Γενική εξέταση ούρων
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Ομάδα και διασταύρωση αίματος
  • Ακτινογραφία θώρακος

Τι είδους αναισθησία γίνεται κατά την αρθροπλαστική γόνατος;

Κατά την αρθροπλαστική γόνατος γίνεται είτε γενική αναισθησία είτε επισκληρίδιος όπου δεν αισθάνεστε τίποτα από τη μέση και κάτω.

Πόσο διαρκεί η αρθροπλαστική γόνατος;

Η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες.

Πόσο θα παραμείνω στο νοσοκομείο μετά την αρθροπλαστική γόνατος;

Θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο 2-3 ημέρες. Από την επόμενη ημέρα της εγχείρησης μπορείτε να σηκώνεστε από το κρεβάτι με τη βοήθεια πατερίτσας ή «Π».

Πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αποκατασταθώ πλήρως μετά την αρθροπλαστική γόνατος;

Αφού εξέλθετε από το νοσοκομείο θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες προσωπικές σας ανάγκες. Τα ράμματα ειναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση. Στις δύο βδομάδες μετά την επέμβαση αφαιρούνται όλες οι γάζες και μπορείτε να βρέξετε το γόνατο. Μπορείτε να βαδίσετε με υποστήριξη απο την πρώτη ημέρα, ενώ ένα μήνα μετά την αρθροπλαστική γόνατος θα είστε σε θέση να βαδίζετε ελεύθερα χωρίς να αισθάνεστε τον παραμικρό πόνο και να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες. Η πλήρης αποκατάσταση θα επέλθει 2 με 3 μήνες μετά την επέμβαση όπου θα μπορείτε να επιδοθείτε ακόμη και σε έντονη δραστηριότητα.

Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν κατά την αρθροπλαστική γόνατος;

Δύο είναι οι πιο σημαντικές ενδεχόμενες επιπλοκές, η μόλυνση και η θρόμβωση.

Η μόλυνση μπορεί να προέρχεται είτε από μικρόβιο που υπάρχει στο χώρο του νοσοκομείου είτε από το δέρμα του ίδιου του πάσχοντα, για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο χορηγείται προληπτικά ενδοφλέβια αντιβίωση.

Για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της θρόμβωσης χορηγείται αντιπηκτική αγωγή στον ασθενή. Ωστόσο και οι δύο αυτές επιπλοκές είναι πάρα πολύ σπάνιο να συμβούν. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το ποσοστό εμφάνισης τους είναι λιγότερο απο 1%.

Είμαι άνω των 80 ετών, μπορώ να προχωρήσω σε αρθροπλαστική γόνατος;

Στην περίπτωση που είστε άνω των 80 ετών αλλά έχετε καλή φυσική κατάσταση και δεν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα υγείας εννοείται πως μπορείτε να προχωρήσετε σε αρθροπλαστική γόνατος.

Υπάρχει ιδανική ηλικία για να προχωρήσει κάποιος σε αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος πρέπει να πραγματοποιείται όταν η άρθρωση εμφανίζει πλέον σημαντικές φθορές, που οδηγούν αντιστοίχως σε σημαντικό πόνο και περιορισμο στη δραστηριότητα, και ιδανικά πρίν χαλάσει εντελώς ο άξονας του γόνατος (στραβώσει το γόνατο).

Επειδή τα υλικά που τοποθετούνται υπόκεινται και αυτά σε φθορά με τη βάδιση, έχουν ενα χρονικό διάστημα επιβίωσης περί τα 15-20 χρόνια. Επομένως σε ένα άτομο ηλικίας <65 ετών η επέμβαση πιθανώς θα χρειαστεί να επαναληφθεί μετά τα 15 έτη.

Η αρθροπλαστική γόνατος αφορά μόνο άτομα μεγάλης ηλικίας;

Το σύνηθες είναι  η αρθροπλαστική γόνατος να γίνεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Αν όμως κρίνεται απαραίτητο, όπως πχ. στην περίπτωση της μετατραυματικής αρθρίτιδας, η αρθροπλαστική  γόνατος εφαρμόζεται και σε άτομα νεότερης ηλικίας.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια απολύτως ασφαλής επέμβαση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το ποσοστό επιτυχίας και ικανοποίησης μετά την επέμβαση αγγίζει το 95%.

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα από την αρθροπλαστική γόνατος;

Μετά την αρθροπλαστική γόνατος και αφού παρέλθει η περίοδος ανάρρωσης ο πόνος της άρθρωσης θα έχει εξαλειφθεί εντελώς και η κινητικότητα σας θα έχει αποκατασταθεί πλήρως.