Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή διαφορετικά η ασθένεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες παθήσεις που ταλαιπωρούν καθημερινά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Μούδιασμα στο χέρι και δυσκολία στην κίνηση είναι μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου, που όλοι λίγο πολύ έχουμε αισθανθεί. Οι γυναίκες και κυρίως εκείνες που βρίσκονται στην αρχή της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υποφέρουν πιο συχνά από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Σε τι μπορεί να οφείλεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η αιτία για την εκδήλωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα συνήθως δεν είναι συγκεκριμένη.

 • Κατάγματα ή επαναλαμβανόμενες κάμψεις στην περιοχή του καρπού ενοχοποιούνται συχνά για την εμφάνιση του συνδρόμου.
 • Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η συνεχόμενη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού επιφέρει την ανάλογη καταπόνηση στην περιοχή.
 • Άλλος παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται είναι η κληρονομικότητα π.χ. ορισμένα άτομα έχουν γεννηθεί με στενότερο καρπιαίο σωλήνα.
 • Επίσης ένοχες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κρίνονται και κάποιες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης και η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής :

 • έντονο μούδιασμα στην περιοχή των δαχτύλων
 • οξύς πόνος που αντανακλά έως τον βραχίονα και τον ώμο
 • αίσθηση διαπέρασης ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάχτυλο
 • αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων
 • αίσθηση «αδεξιότητας» του χεριού

Τα παραπάνω συμπτώματα αρχικά είναι παροδικά, σταδιακά όμως αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και χαρακτηριστικά γίνονται εντονότερα το βράδυ και κατά την ανάπαυση. Ο ασθενής δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει ακόμη και καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση. Ενώ σε προχωρημένα στάδια η αδυναμία του χεριού εμποδίζει τον ασθενή ακόμη και στην προσωπική του φροντίδα, π.χ. δεν μπορεί να κουμπώσει τα ρούχα του ή του πέφτουν αντικείμενα στο έδαφος.

Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Ως καρπιαίος σωλήνας ορίζεται η περιοχή στο ύψος που τελειώνει η παλάμη και αρχίζει ο καρπός. Το ανώτερο τμήμα του καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο και το κατώτερο διαμορφώνεται από τα οστά του καρπού. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα περνά το μέσο νεύρο το οποίο ελέγχει την αίσθηση στον δείκτη, τον μέσο δάκτυλο και τον αντίχειρα.

Ο καρπιαίος σωλήνας εκτός από το μέσο νεύρο, το οποίο διατρέχει την επιφάνεια της παλάμης και καταλήγει στα δάκτυλα, περιέχει άλλους εννέα τένοντες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κάμψη των δακτύλων. Αν για οποιονδήποτε λόγο αυξηθεί το περιεχόμενο των ιστών του, τότε το μέσο νεύρο πιέζεται και επέρχεται σαν αποτέλεσμα η ενοχλητική αυτή πάθηση.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα : Διάγνωση

Για να είμαστε βέβαιοι πως κάποιος ασθενής πάσχει από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι απαραίτητο να διενεργηθεί σωστή κλινική εξέταση, η οποία θέτει με μεγάλη ευαισθησία την υποψία ύπαρξης της πάθησης. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τη μέθοδο του νευροφυσιολογικού ελέγχου, εξέταση που μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράψουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα του νευρικού συστήματος.

Η εξέταση αποτελείται από δύο μέρη :

 • Το ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών.
 • Το ηλεκτρονευρογράφημα, το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα των νεύρων.

Πριν τη διενέργεια του νευροφυσιολογικού ελέγχου ο ασθενής θα πρέπει να έχει ενημερώσει τον ιατρό εάν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, η οποία επηρεάζει την πήξη του αίματος, εάν έχει βηματοδότη ή εάν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή η οποία επηρεάζει την κινητικότητα όπως π.χ. μυοχαλαρωτικά.

Οι επιπλοκές κατά την εξέταση είναι σπάνιες. Έχουν καταγραφεί μόνο ελάχιστες περιπτώσεις  όπου οι ασθενείς  αισθάνθηκαν  ενόχληση στους μυς ή ο σχηματισμός αιματώματος  λόγω της εισαγωγής της βελόνας στο εσωτερικό του μυός.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα : Αντιμετώπιση

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Η συντηρητική θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ξεκούραση και τη χρήση νάρθηκα κυρίως κατά τις βραδινές ώρες όπου τα συμπτώματα είναι εντονότερα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η συντηρητική προσέγγιση δεν μπορεί να αναχαιτίσει την εξέλιξη της πάθησης και σταδιακά εγκαθίστανται το μούδιασμα και ο νυκτερινός πόνος. Όταν αρχίσει πια η αδυναμία στο χέρι και το φαινόμενο της πτώσης αντικειμένων έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας τότε η μοναδική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα : Χειρουργική αντιμετώπιση

Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη όταν η συντηρητική θεραπεία είναι αναποτελεσματική, και ο κίνδυνος της μυϊκής αδυναμίας, της παράλυσης δηλαδή των συγκεκριμένων μυών στην περιοχή του χεριού ελλοχεύει. Όσο ταχύτερα προγραμματιστεί η χειρουργική επέμβαση τόσο καλύτερη θα είναι η αποκατάσταση του χεριού.

Η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία και έχει ως στόχο την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου και την απαλλαγή του ασθενούς από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδος, πραγματοποιείται απο μια πολύ μικρή τομή στην περιοχη του καρπού, διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά και είναι απολύτως ασφαλής. Η επέμβαση μπορεί να γίνει σε ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων. Πρόκειται για τα επονομαζόμενα χειρουργεία μιας ημέρας. Δηλαδή, δεν είναι απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Το σύνηθες διάστημα που μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι περίπου επτά ημέρες μετά, ενώ η πλήρης αποκατάσταση επιτυγχάνεται έπειτα από δυο μήνες. Μετά την επέμβαση η πάθηση έχει πολύ χαμηλή πιθανότητα υποτροπής, κυρίως σε ασθενείς που συνεχίζουν να καταπονούν έντονα τον καρπό τους, και στο σύνολο των περιπτώσεων θεωρείται απίθανο το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα να ταλαιπωρήσει ξανά τον ασθενή. Με λίγη προσοχή η επέμβαση λύνει το πρόβλημα δια παντός.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα : Ποιες εξετάσεις γίνονται πριν την επέμβαση;

Παρά το γεγονός πως η επέμβαση διενεργείται με τοπική αναισθησία, κατά περίπτωση, ο ιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις πριν από αυτήν, όπως η γενική εξέταση αίματος και το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Συμπερασματικά

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία ήσσονος σημασίας πάθηση στα αρχικά της στάδια. Με την πάροδο του χρόνου όμως εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα που δυσκολεύει την καθημερινότητά μας. Η έγκυρη διάγνωση από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό και η χειρουργική αντιμετώπισή της, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι επιβεβλημένη.