αρθροπλαστική ισχίου ντούσης διονύσιος ορθοπαιδικός άλιμος

Αρθροπλαστική ισχίου

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια πολύ συχνή επέμβαση με υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας. Η πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση πραγματοποιήθηκε το 1891 ώστε πλέον να μετράμε εξέλιξη της επέμβασης περισσοτέρων απο 100 ετών. Η μεγαλύτερη πρόοδος επιτεύχθηκε τα τελευταία 50 έτη, με σημαντική πλέον βελτίωση τόσο στα υλικά που χρησιμοποιούνται, όσο και στις χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται για την τοποθέτηση τους.

Αποτέλεσμα είναι να θεωρείται μια απο τις πιο επιτυχημένες ορθοπεδικές επεμβάσεις ώστε περίπου το 90% των ανθρώπων που προέβησαν σε αρθροπλαστική ισχίου να είναι απολύτως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Αρθροπλαστική ισχίου: Ποιος είναι ο σκοπός της επέμβασης;

 Η άρθρωση του ισχίου καθόλη τη διάρκεια της ζωής δέχεται το βάρος του σώματος και υφίσταται έντονη καταπόνηση. Σαν αποτέλεσμα συχνά παρουσιάζει σημαντική φθορά με τα χρόνια και γίνεται σταδιακά επώδυνη και δύσκαμπτη. Η αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια επέμβαση που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει την προχωρημένη φθορά της άρθρωσης του ισχίου, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας που οδήγησε σε αυτήν. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών του ισχίου με μεταλλικά, κεραμικά ή πλαστικά υλικά  κατάλληλου σχεδιασμού, ώστε να επιτυγχάνεται πλήρης και ανώδυνη κίνηση στο ισχίο και να μπορεί ο ασθενής να βαδίζει ανώδυνα, με ευκολία.

Αρθροπλαστική ισχίου: Ανατομία της περιοχής

 Η άρθρωση της περιοχής του μηρού συμπεριλαμβάνει την κεφαλή του μηριαίου οστού, την κοτύλη της λεκάνης και τον αρθρικό χόνδρο που τα επικαλύπτει. Όταν το ισχίο παρουσιάσει προχωρημένη φθορά με καταστροφή των αρθρικών επιφανειών, εκτός από ότι βιώνουμε έντονο πόνο σε σημείο να μην είμαστε σε θέση να επιτελέσουμε ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές ασχολίες, βαθμιαία οδηγούμαστε σε αναπηρία.

Αρθροπλαστική ισχίου: Ποια είναι η αιτία για τη σταδιακή φθορά του χόνδρου;

Οι αιτίες για την εμφάνιση προχωρημένης φθοράς στο ισχίο μπορούν να ποικίλουν στους διάφορους ανθρώπους. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η κυριότερη αιτία που αναγκαζόμαστε να  προβούμε σε αρθροπλαστική ισχίου. Είναι μία χρόνια εκφυλιστική νόσος κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος καταστρέφεται. Άλλες αιτίες είναι:

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα
 • Άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου
 • Κατάγματα του ισχίου
 • Συγγενής δυσπλασία του ισχίου (μη φυσιολογική ανάπτυξη του ισχίου) που οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα

Ποιους αφορά η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως των ανθρώπων που προχωρούν σε αρθροπλαστική ισχίου είναι μεταξύ 50 και 80 ετών. Είναι ευθύνη του ορθοπεδικού χειρουργού να υποδείξει ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για την επέμβαση.

Ποιες εξετάσεις χρειάζονται πριν προχωρήσω σε αρθροπλαστική ισχίου;

Πριν την αρθροπλαστική ισχίου θα υποβληθείτε στις ακόλουθες εξετάσεις:

 • γενική εξέταση αίματος
 • γενική εξέταση ούρων
 • ακτινογραφία θώρακος
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα

Τι είδους αναισθησία γίνεται κατά την αρθροπλαστική ισχίου;

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική αναισθησία, είτε με επισκληρίδιο αναισθησία που μουδιάζει το σώμα απο τη μέση και κάτω. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θα γίνει απο τον αναισθησιολόγο συνυπολογίζοντας την γενική κατάσταση υγείας του ασθενή και τα αποτελέσματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Πόση ώρα διαρκεί η αρθροπλαστική ισχίου;

H διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1 ½ – 2 ½ ώρες.

Αρθροπλαστική ισχίου: Η ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές AMIS και SuperPath

Κατά την επέμβαση αντικατάστασης του ισχίου, μια απο τις πιο σημαντικές προκλήσεις είναι η προσπέλαση (η οδός) που θα ακολουθήσει ο χειρουργός για να φτάσει να παρέμβει στην άρθρωση. Το ισχίο βρίσκεται βαθειά στο σώμα και περιβάλλεται απο σημαντικό αριθμό δομών όπως μύες, νεύρα και αγγεία, που πρέπει να διαφυλαχτούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Οι παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές μέχρι πρόσφατα θυσίαζαν μια σειρά απο μύες, διατέμνοντας τους με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγαλύτερη απώλεια αίματος, περισσότερος μετεγχειρητικός πόνος και πιο βραδεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Η ελάχιστα επεμβατικές αρθροπλαστικές AMIS και SuperPath αναπτύχθηκαν για να καλύψουν την ανάγκη για μικρότερο τραυματισμό των ιστών γύρω απο την άρθρωση. Μετρώντας ήδη περισσότερες απο 500000 επεμβάσεις παγκοσμίως, έχουν αποδείξει την υπεροχή τους σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές.

Κατά τις ελάχιστα επεμβατικές αρθροπλαστικές AMIS και SuperPath, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή μικρού μήκους, περί τα 6-10 εκατοστά στο δέρμα (στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου για την AMIS, στην οπίσθια-πλάγια επιφάνεια για τη SuperPath) και παραμερίζοντας, χωρίς να διατέμνει ή να αποκολλά τους μύες, μπορεί να φτάσει έως την άρθρωση. Κατόπιν χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη εργαλειοσειρά, αφαιρεί την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη της λεκάνης και τοποθετεί στη θέση τους ειδικές προθέσεις σχεδιασμένες να μιμούνται τη φυσιολογική κίνηση του ισχίου. Τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλής ποιότητας και είναι  απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κάθε μια απο τις δύο αυτές τεχνικές έχει τα πλεονεκτήματα της και είναι ευθύνη του ορθοπεδικού χειρουργού να καθορίσει την πιο κατάλληλη για τον κάθε ασθενή.

Αρθροπλαστική ισχίου : Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;

Ο κίνδυνος  σοβαρών επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλός. Οι επιπλοκές που ενδέχεται να προκύψουν είναι:

 • δυσκαμψία
 • αίσθηση πόνου
 • θρόμβωση
 • λοίμωξη

Οι παραπάνω επιπλοκές αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ο θεράπων ιατρός για να αποφύγει το ενδεχόμενο μόλυνσης θα σας χορηγήσει προληπτικά αντιβίωση,για να κατευναστεί ο πόνος ήπια αναλγητικά και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης αντιπηκτικά.

Πόσο καιρό θα παραμείνω στο νοσοκομείο μετά την αρθροπλαστική ισχίου;

Το διάστημα που παραμένει ο ασθενής στο νοσοκομείο είναι περίπου 2-3 ημέρες. Διάστημα πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που απαιτούνταν παλαιότερα που ήταν τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ελάχιστα επεμβατική Αρθροπλαστική ισχίου : Πλεονεκτήματα της επέμβασης

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι πάρα πολλά σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο:

 • ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος
 • το διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο είναι μικρότερο
 • η τομή έχει μέγεθος μόλις λίγων εκατοστών
 • οι μύες δεν κόβονται
 • η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη
 • δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος
 • δεν υπάρχει κίνδυνος να εξαρθρωθεί το ισχίο
 • ο ασθενής μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να βαδίσει απο την πρώτη ημέρα
 • η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα

Αρθροπλαστική ισχίου και αποκατάσταση

Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος, τη θέληση κτλ. Αμέσως μετά την επέμβαση θα ξεκινήσετε φυσικοθεραπεία και θα τη συνεχίσετε μέχρι η κινητικότητα σας να αποκατασταθεί πλήρως. Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση θα χρειαστείτε κάποιον να σας φροντίζει. Τις πρώτες 2-4 εβδομάδες θα πρέπει να υποβοηθείστε από περιπατητήρα ή βακτηρία. Μετά την πρώτη εβδομάδα θα είστε σε θέση να επιτελέσετε ήπιες καθημερινές δραστηριότητες. Σε 3 με 4 εβδομάδες θα είστε σε θέση να επανενταχθείτε στην καθημερινότητα σας. Το κολύμπι και το περπάτημα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα.

Αρθροπλαστική ισχίου και φυσικοθεραπεία

O ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πολύ σημαντικός. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας μάθει με ποιο τρόπο θα ντύνεστε αμέσως μετά την επέμβαση, θα σας υποδείξει τι είδους κινήσεις δεν πρέπει να κάνετε,θα σας διδάξει με ποιο τρόπο πρέπει να κάνετε μπάνιο, να κάθεστε ή να σηκώνεστε από το κρεβάτι ώστε να μην επιβαρύνεται η άρθρωση. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ώστε η αποκατάσταση να γίνει ταχύτατα περιλαμβάνει:

 • ισομετρικές ασκήσεις τετρακέφαλου
 • εκτάσεις γόνατος
 • άρσεις λεκάνης
 • προσαγωγές ισχίου
 • ασκήσεις βάδισης

Για ποιο λόγο να προχωρήσω σε αρθροπλαστική ισχίου;

Γιατί πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, εξαιρετικά ασφαλή με την οποία απαλλάσσεστε οριστικά από τον πόνο. Τα αποτελέσματα της είναι μόνιμα και η βελτίωση που επιφέρει η τεχνητή άρθρωση στο επίπεδο ζωή σας είναι θεαματική.

Είμαι πάνω από 75 χρονών δεν μπορώ να προβώ σε αρθροπλαστική ισχίου;

Δεν παίζει ρόλο τόσο η ηλικία όσο η φυσική καταλληλότητα. Εάν κάποιος είναι πάνω από 75 ετών αλλά δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας εννοείται πως μπορεί να προβεί στη συγκεκριμένη επέμβαση.

Τι δεν πρέπει να κάνω μετά την αρθροπλαστική ισχίου;

Μετά την αρθροπλαστική ισχίου θα πρέπει να προφυλάξετε τη νέα άρθρωση. Για αυτό το λόγο :

 • Δεν πρέπει να κάνετε απότομες κινήσεις.
 • Δεν πρέπει να οδηγείτε χωρίς την άδεια του γιατρού σας.
 • Δεν πρέπει να κάθεστε σταυροπόδι.
 • Δεν πρέπει να σκύβετε.
 • Δεν πρέπει να έχετε ερωτική επαφή για διάστημα 6 εβδομάδων.

Αρθροπλαστική ισχίου και εμφυτεύματα:

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται έχουν μακρά διάρκεια ζωής. Το κυπέλλιο έχει εσωτερική επένδυση από πολυαιθυλένιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη  ανθεκτικότητα ακόμα και όταν υφίσταται έντονη καταπόνηση. Τα πρώτα 15 χρόνια θα πρέπει να ελέγχετε την κατάσταση των εμφυτευμάτων ανά 5 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα ο επανέλεγχος θα πρέπει αν γίνεται ανά 2 χρόνια.