de quervain χειρουργός ορθοπαιδικός ντούσης διονύσης άλιμος

De quervain

Το σύνδρομο de Quervain  (τενοντίτιδα του αντίχειρα ή τενοντοελυτρίτιδα) οφείλει την ονομασία του στον Ελβετό χειρουργό Fritz de Quervain, ο οποίος το ανακάλυψε το 1895. Το σύνδρομο de Quervain είναι ο ερεθισμός των τενόντων του αντίχειρα, συγκεκριμένα του βραχύ εκτείνοντα και του μακρού απαγωγού, καθώς και του ελύτρου (τούνελ) μέσα στο οποίο κινούνται. Το τενόντιο έλυτρο γίνεται οιδηματώδες εξαιτίας της φλεγμονής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο χώρος που κινούνται οι τένοντες και να δυσχεραίνεται η κίνησή τους.

Ποια είναι η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο de Quervain;

Το σύνδρομο de Quervain  προκύπτει από:

  • υπερχρήση του χεριού
  • επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς
  • ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ποιους αφορά το σύνδρομο de Quervain;

Το σύνδρομο de Quervain εμφανίζεται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Η αναλογία εμφάνισης είναι 10:1. Η ηλικιακή ομάδα που εμφανίζεται είναι μεταξύ 30 και 50 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα από το Σύνδρομο de Quervain;

Το κυριότερο σύμπτωμα του συνδρόμου de Quervain είναι ο έντονος πόνος, ο οποίος εμφανιζεται συνήθως σταδιακά και επιδεινώνεται προοδευτικά . Ο πόνος εντοπίζεται στη βάση του αντίχειρα και οξύνεται με την άρση βάρους και κατά την απαγωγή ή την έκταση του αντίχειρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κερκιδική πλευρά του καρπού εμφανίζει οίδημα. Ο συνδυασμός οιδήματος και πόνου καθιστά την κίνηση προβληματική.

Σύνδρομο de Quervain : Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Ο θεράπων ιατρός μέσω της ψηλάφησης διαπιστώνει την ύπαρξη οιδήματος και πολλές φορές και κριγμό στην κερκιδική περιοχή. Το τεστ Finkelstein είναι αυτό που επιλέγεται προκειμένου να διαπιστωθεί με βεβαιότητα πως ο ασθενής πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Στο τεστ αυτό ο ασθενής σχηματίζει με το χέρι του γροθιά, τοποθετώντας τον αντίχειρα μέσα στην παλάμη και κάμπτει τον καρπό. Εάν ο ασθενής αισθανθεί πόνο κατά την κάμψη αυτή, τότε πάσχει κατά 90% από το σύνδρομο de Quervain. Ο απεικονιστικός έλεγχος δεν θεωρείται απαραίτητος για τη διάγνωση του συνδρόμου. Διενεργείται μόνο στην περίπτωση που υπήρξε παλαιότερα κάταγμα στην περιοχή.

Με ποιον τρόπο θεραπεύεται το σύνδρομο de Quervain;

Η θεραπεία για το σύνδρομο de Quervain γίνεται συντηρητικά και χειρουργικά.

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία έχει ως στόχο να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο. Αρχικά ο θεράπων ιατρός συστήνει ανάπαυση για περίπου 4 εβδομάδες χρησιμοποιώντας ειδικό νάρθηκα για την ακινητοποίηση της περιοχής του καρπού και του αντίχειρα. Ο νάρθηκας πρέπει να χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και να βγαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Χορηγεί επίσης φαρμακευτική αγωγή με  αντιφλεγμονώδη για την καταπράυνση του οιδήματος και σε ορισμένες περιπτώσεις εγχύσεις κορτιζόνης στην πάσχουσα περιοχή.

Χειρουργική θεραπεία

Εάν η συντηρητική θεραπεία καταστεί αναποτελεσματική και δεν επιφέρει μείωση του  πόνου και βελτίωση στη λειτουργικότητα του ασθενούς τότε προχωρούμε σε χειρουργική επέμβαση.

Σύνδρομο de Quervain: Οριστική λύση μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας

Η επέμβαση είναι εξαιρετικά ασφαλής με μηδενικό κίνδυνο επιπλοκών. Έχει ελάχιστη χρονική διάρκεια, περίπου 15 με 20 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Κατά την επέμβαση ο χειρουργός  μέσω μιας μικρής τομής  πραγματοποιεί τη διάνοιξη του ελύτρου και απελευθερώνει τους τένοντες από το περίβλημά τους ώστε να διεξάγεται ομαλά η λειτουργία τους χωρίς τριβές που ευθύνονται για τη δημιουργία φλεγμονών. Μετά το τέλος της επέμβασης η πάσχουσα περιοχή περιδένεται και τοποθετείται σε ανάρτηση. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει για λίγες ημέρες αντιφλεγμονώδη.

Σύνδρομο de Quervain : Μετεγχειρητική πορεία

Σχεδόν αμέσως μετά το πέρας του χειρουργείου ο ασθενής είναι σε θέση να αντιληφθεί τη διαφορά στην κίνηση. Η φυσικοθεραπεία είναι συχνά απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η  λειτουργικότητα της περιοχής του καρπού  και του αντίχειρα το συντομότερο δυνατό. Ο φυσικοθεραπευτής θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η περίπτωσή σας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης,χρήση ειδικών βοηθητικών συσκευών (laser), διατάσεις μυών κτλ και θα σας ενημερώσει για επιβαρυντικές  κινήσεις που θα πρέπει να αποφεύγετε.

Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στην εργασία μου μετά την επέμβαση;

Το πότε ακριβώς θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας εξαρτάται από τη φύση του επαγγέλματός σας. Εάν η εργασία που επιτελείτε είναι χειρωνακτική σίγουρα θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για την επάνοδό σας. Συνήθως οι ασθενείς με σύνδρομο de Quervain που υποβλήθηκαν σε επέμβαση επιστρέφουν μετά από περίπου 2 εβδομάδες.

Ποιοι θεωρείται  πιθανό να διαγνωστούν με το σύνδρομο de Quervain;

Σύμφωνα με μελέτες είναι περισσότερο πιθανό να διαγνωστούν με το συγκεκριμένο σύνδρομο:

  • Όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με “βίδωμα”.
  • Όσοι κάνουν γρήγορες επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που αφορούν το “κράτημα”.
  • Όσοι ασχολούνται με το ράψιμο ή το πλέξιμο.
  • Όσοι χρησιμοποιούν εντατικά το ποντίκι του υπολογιστή ή το πληκτρολόγιο.
  • Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το μπόουλινγκ ή το γκολφ.
  • Οι επαγγελματίες πιανίστες.