Βλαισός-μέγας-δάκτυλος,-κοινώς-κότσι

Βλαισός μέγας δάκτυλος, κοινώς κότσι

Βλαισός μέγας δάκτυλος, κοινώς κότσι

Ο «βλαισός μέγας δάκτυλος», κοινώς κότσι, είναι μία συχνή ανατομική παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου των ποδιών. Σε αυτή την περίπτωση, το μεγάλο δάκτυλο αποκλίνει προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης. Η προστριβή της εξόστωσης στο υπόδημα προκαλεί πόνο στον ασθενή, καθώς ο σάκος που προστατεύει τα οστά της άρθρωσης (ορογόνος θύλακος) γεμίζει υγρό (θυλακίτιδα) . Συχνά συνυπάρχει και σκλήρυνση του δέρματος (κάλοι και τύλοι).

Η αιτιολογία του βλαισού μέγα δακτύλου είναι πολυπαραγοντική. Κυριότερη αιτία είναι η μηχανική διαμόρφωση του ποδιού, που δημιουργεί μια προδιάθεση παραμόρφωσης. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του, γι’ αυτό συχνά παρατηρείται σε μέλη της ίδιας οικογένειας με α’ βαθμού συγγένεια. Επιπλέον μια συνήθης αιτία σχηματισμού του είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με κλινική εξέταση και απλό ακτινολογικό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός παραμόρφωσης. Άλλες εξετάσεις που δύναται να ζητηθούν είναι υπερηχογράφημα και αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Όταν η παραμόρφωση δεν είναι μεγάλη, η προσπάθεια αντιμετώπισης αρχικά είναι συντηρητική. Αρχικά προτείνονται από τον ορθοπεδικό, ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται τη νύχτα και διορθώνουν τη θέση του δακτύλου. Οι νάρθηκες νυκτός συμβάλλουν στην ανακούφιση από το πόνο και στην ελαφρά διόρθωση της παραμόρφωσης του μεγάλου δακτύλου. Επίσης συστήνεται η χρήση ειδικών πελμάτων (ορθωτικά) και χορηγείται φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη ή ενέσεις κορτιζόνης. 

Σε περίπτωση όπου η παραμόρφωση δεν διορθωθεί και είναι ιδιαίτερα επίπονη για τον ασθενή, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία του ασθενή και τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις του ποδιού.

Ο επιστημονικά ορθός τρόπος διόρθωσης του βλαισού δακτύλου, περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που επιδιώκουν να διορθώσουν την ανατομία του προσθίου ποδιού αλλά και τις δυνάμεις από τους τένοντες και τους μυς, που δέχεται το μεγάλο δάκτυλο και οδηγούν σταδιακά στην παραμόρφωση του.

Τα βήματα σε ένα τέτοιο χειρουργείο είναι:

  • η εξωστεκτομή (αφαίρεση της εξόστωσης)
  • η τροποποιημένη McBride επέμβαση στα μαλακά μόρια γύρω από το μεγάλο δάκτυλο
  • οστεοτομία στο πρώτο μετατάρσιο οστό. Ο χειρούργος διενεργεί τομή στο οστό ώστε να το τοποθετήσει σε άλλη θέση για να διορθωθεί η παραμόρφωση που έχει υποστεί το δάκτυλο, μηδενίζοντας την πιθανότητα υποτροπής στο μέλλον
  • παρέμβαση στα υπόλοιπα δάκτυλα, αν κριθεί απαραίτητο
  • θυλακοπλαστική

Ακολουθήστε μας στο FB