Παχυσαρκία και παθήσεις του μυοσκελετικού – άρθρο μας στο difernews.gr

Παχυσαρκία και παθήσεις του μυοσκελετικού – άρθρο μας στο difernews.gr

Ευχαριστούμε το difernews.gr για την δημοσίευση του άρθρου μας με τίτλο : Παχυσαρκία και παθήσεις του μυοσκελετικού

Το άρθρο μιλάει για :

Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση μυοσκελετικών συμπτωμάτων και παθήσεων. Οι αρνητικές της επιπτώσεις είναι εμφανείς καθόλη τη διάρκεια της ζωής και συχνά είναι σημαντικές ήδη απο την παιδική ηλικία.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ντούσης Διονύσιος μας εξηγεί αναλυτικά.

Ο αναπτυσσόμενος σκελετός των παιδιών και εφήβων είναι ευάλωτος στα αυξημένα φορτία που δέχεται με την υπέρμετρη αύξηση του σωματικού βάρους. Κύρια σημεία ευαισθησίας είναι τα σημεία ανάπτυξης των οστών, γνωστά ως επιφύσεις. Η αυξημένη επιβάρυνση στις επιφύσεις σχετίζεται με την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως:

  • Η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής, κατά την οποία βλάπτεται η επίφυση του μηριαίου οστού στην άρθρωση του ισχίου.
  • Η νόσος του Blount κατά την οποία τα γόνατα αναπτύσσουν ραιβότητα, δηλαδή μια τοξοειδή παραμόρφωση με κενό να δημιουργείται ανάμεσα τους, που οφείλεται σε βλάβη στην επίφυση της κνήμης κοντά στο γόνατο.
  • Η εμφάνιση βλαισογονίας (γωνίωση προς τα έσω, ώστε να ακουμπούν μεταξύ τους τα γόνατα)
  • Η οστεοχονδρίτιδα της κεφαλής του μηριαίου (νόσος Legg Calve Perthes) που οφείλεται σε διαταραχή της αιμάτωση της μηριαίας κεφαλής στην άρθρωση του ισχίου.

Τέλος έχει βρεθεί ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μειωμένη οστική πυκνότητα σε σχέση με τη σωματική διάπλαση τους και αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα στα οστά των άκρων τους.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ